|
| NOV PES | |
|
+17Katk. Kopek. cotton candy lucy najchy yaya blue anncii.^^ Maša husky lover Alja. metulchk friga tjaša123 Urška Samojedka Nala emma** 21 posters | |
Avtor | Sporočilo |
---|
tjaša123 Mladiček
Število prispevkov : 281 Age : 31 Kraj : Škofja Loka Registration date : 16/02/2009
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sob Maj 30, 2009 9:31 pm | |
| - Larra je napisal/a:
- Tjaša123, ja =)
Na agilityu smo se malo pogovarjali da bi šla jaz še v osnovno šolo naprej (malo sva že naredili in bili zelooo pridni ), ampak so mi jo nekatere odsvetovale... Pravijo da lahko psa s tem zelo zamoriš ker je tam strogo... Imam beaglico in nujno rabim odpoklic, ker je to gonič in nevem kaj bo če enkrat naletiva na kakšnega zajčka =) Sorry za off topic Hmmm bedarija!!!! Vsaka stvar psa zamori, če psa sam ne znaš pozitivno zmotivirati. Iz lastnih izkušenj ti povem, da to ni res. Blondie sem že 100 krat cuknila pa nikoli ni zamerila, ker potem pride taka nagrada da se splača reskirat. Vedno manj jo cukam, ker je osvojila tisto kar sam želea. Ok saj za izpit ni čisto isto, jaz jo pripravljam za tekme. In kot sem že rekla ja, jo cuknem, ja ji dam jasno vedt kaj je prav in kaj ne -na takšen in drugačen način, pa jo komaj zadržim, ko prideva blizu poligona, ker ima tako veselje do dela. Na sprehodu se sama od sebe postavi na poleg, dela sedi, dela prostor. In kako izgleda njen poleg---glava gor, repek dela in veselo nese svojo rit. In vsak pes ima lahko veselje do dela, samo ustvarit ga je treba. Jaz sem zdaj začela šolat NO, ki je s svojim vodnikom padel na izpitu B-BH. Sama poslušnost je izgledala ena velika žalost. Sedaj ko delam jaz z njemu, pa repek že dela, ne glede na to da ga kdaj cuknem. Sicer pa jaz imam pač takega bolj neproblematičnega psa in imam zato polzatezno vratnico, tako da sploh ni panike, Doni pa ima zatezno vratnico pa mu končno pridem do živega. No lastnik je bolj ali manj uporabljal bodečko, ker ga drugače nikamor ni upal peljat ker ga je ful vlekel, pa še z bodečko je moral vso svojo moč uporabljat da ga je obdržal! Tukaj pa imaš preizkus zase. Ali znaš psa zmotivirati ali ne. Vsi ki vejo kako dela poslušnost npr. moja Blondie, ali pa mogoče Nala, ali pa Zak itd. potem vidijo da je to psu veselje in ne prisila. Zakaj bi ga zamorilo, saj se ogromno ogromno preigramo. Mogoče si to narobe predstavljaš, da delamo poslušnost 1 uro gor in dol. Ne to je 10 korakov poleg in v igro, prostor in hrana, sedei in pohvala... | |
| | | emma** Mlad pes
Število prispevkov : 419 Age : 28 Kraj : kranj Registration date : 29/08/2008
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sob Maj 30, 2009 11:15 pm | |
| khm.. am oprostita da motim mi lahko gdo pove če pozna kakšnega predstavnika slo. kelpijev? in če lahko tudi to, katero psarno mi priporočate ? (marda bi malo tja poklicala in se pozanimala o tej pasmi ) | |
| | | Larra Mladiček
Število prispevkov : 131 Age : 31 Kraj : Kranj Registration date : 29/10/2008
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sob Maj 30, 2009 11:21 pm | |
| Ja, Tjaša123 tud jaz mojo kar dostkrat cuknem na povodcu, ker se "učiva poleg" =) Tak poleg, da me gleda vrjetno ne bom nikoli dosegla, ker ima žal veliko lovskega nagona in je treba veliko vohat itd... Zadnjič sem se tudi pogovarjala z trenerjem v našem KD-ju pa mi je res tako strogo zgledal...njegov pes se tudi premaknil ni iz prostora čeprav so okoli njega skakali psi Če so mi to odsvetovale inštruktorice male šole in agilitya, ki poznajo to osnovno šolo in inštruktorje... Rajši se bom pozanimala v Struževem, ker sem že od velikih slišala da je tam super... Samo tam baje ful delajo na kliker, midve sva pa to opustili Se bo treba spet nazaj privadit | |
| | | metulchk Mlad pes
Število prispevkov : 307 Age : 30 Kraj : Kranj Registration date : 02/05/2008
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sob Maj 30, 2009 11:23 pm | |
| Se čisto strinjam, da je to ena možnost šolanja. Ampak je velika razlika al ti malo cukneš enega NO-ja ali eno čivavo In tudi med NO-ji recimo je primer psa, da ti takoj zameri in psa, ki ga cukanje za sekundo preseneti. Pa ne vzet sedaj, da je vse mišljeno za NO-je. Kakorkoli, jaz sem za šolo kjer vse (oz. čimveč) temelji na delu brez takšnih ali drugačnih cukanj in podobnih zadev, kot šolo, kjer že v začetku veš, da bo uporaba zatežne ovratnice ena glavnih pripomočkov. Seveda je pa sam način dela odvisen od lastnika in od pasjega karakterja... In spoštujem ljudi, ki se znajo prilagajat različnim psom in trmam v človeški obliki ter jim pokazat, kako je šolanje učinkovitejše glede agilityja pa - meni je res žal, da sem nehala (Andreja res obvlada zadevo) , ampak sem žal prišla v majhen konflikt z spremembo dela (tečaja in treningov za tekmovalce, ker pač nisem tekmovala). Vem pa, da bom nekoč nekje še kdaj poskusila. Doma pa itak delamo na slalomu, mi je tamala ful dobra, ko teče med palicami - mogoče bo pa ona imela rada slalom, kdo ve Če boš šla pa v BBh, pa počakaj par mesecev, da bomo sošolci Jaz vem, da če bom šla na šolanje naprej, bom šla tja Ema - Upam, da ti bo leto čim prej minilo (vsaj zase vem, da ima čas neke pospeške ) in da boš dobila enega super kužka, kakršnekoli pasme že bo. Pa sporoči, ko bo | |
| | | emma** Mlad pes
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sob Maj 30, 2009 11:25 pm | |
| | |
| | | Larra Mladiček
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sob Maj 30, 2009 11:25 pm | |
| Emma, vem da ima eden čokoladnega kelipija na sosednjem forumu (pesjanar) mislim da pod nickom Sky. Malo preberi še na drugih forumih kjer je več ljudi (pa da me ne bo kdo kregal da oglašujem druge forume ). Je pa kar zanimiva pasma | |
| | | emma** Mlad pes
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sob Maj 30, 2009 11:28 pm | |
| ok larra hvala se bom pozanimala | |
| | | Larra Mladiček
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sob Maj 30, 2009 11:31 pm | |
| metulchk, se strinjam s tabo... Jaz moji psički nebi nikoli dala zatezne ovratnice! Pa ne da imam kaj proti njej ampak mi sploh ni všeč in mi osebno ne paše na kakšnih manjših pasmah kot naprimer beagle... Jaz mojo zaenkrat obvladam z navadno ovratnico, drugače pa proti vlečenju obstaja tudi lup ( posebna oprsnica, ki se zapenja na prsnem košu in ko pes potegne ga ustavi... ). Kdaj pa bosta vi2 metulchek šli v osnovno? Lahko počakam, seveda Glede agilitya...ti kar začni nazaj...jaz imam v ponedeljek izpit, tako da v sredo že začnem trenirati pri "tastarih" LP | |
| | | cotton candy Mlad pes
Število prispevkov : 905 Age : 31 Kraj : Škofja Loka Registration date : 02/05/2008
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Maj 31, 2009 10:51 am | |
| andreja je res super sta bla moj trener pa ona prva, ki sta začela z agilityjem v Škofji Loki.. še zdaj nas včasih pride malo pogledat in potrenirat s svojimi..iz psic je pa naredila res torpedote je edina v Sloveniji, ki obvlada vodenje na daljavo..ampak res daljavo.. njena tamala iz zadnjega legla: http://sl.netlog.com/go/explore/videos/videoid=sl-1262868 | |
| | | tjaša123 Mladiček
Število prispevkov : 281 Age : 31 Kraj : Škofja Loka Registration date : 16/02/2009
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Maj 31, 2009 10:56 am | |
| - Larra je napisal/a:
- Ja, Tjaša123 tud jaz mojo kar dostkrat cuknem na povodcu, ker se "učiva poleg" =)
Tak poleg, da me gleda vrjetno ne bom nikoli dosegla, ker ima žal veliko lovskega nagona in je treba veliko vohat itd... Zadnjič sem se tudi pogovarjala z trenerjem v našem KD-ju pa mi je res tako strogo zgledal...njegov pes se tudi premaknil ni iz prostora čeprav so okoli njega skakali psi Če so mi to odsvetovale inštruktorice male šole in agilitya, ki poznajo to osnovno šolo in inštruktorje... Rajši se bom pozanimala v Struževem, ker sem že od velikih slišala da je tam super... Samo tam baje ful delajo na kliker, midve sva pa to opustili Se bo treba spet nazaj privadit Veš kar se lovskega nagona tiče, imamo mi precej v glavi. Seveda imajo nagon ampak se ga DA obvladat. Npr. Anna ima beaglico Kitt, ki ima če se le da nos na tleh, ampak njen poleg je bil prav tak kot ti praviš da verjetno nikoli ne bo. Hodila je čisto ob nogi, gledala gor v obraz in mahala z repkom. Tako da se vse da ne glede na nagon, je pa res da je nekoliko težje psa zmotivirat. Se čisto strinjam, da je to ena možnost šolanja. Ampak je velika razlika al ti malo cukneš enega NO-ja ali eno čivavo . In tudi med NO-ji recimo je primer psa, da ti takoj zameri in psa, ki ga cukanje za sekundo preseneti. Pa ne vzet sedaj, da je vse mišljeno za NO-je. Kakorkoli, jaz sem za šolo kjer vse (oz. čimveč) temelji na delu brez takšnih ali drugačnih cukanj in podobnih zadev, kot šolo, kjer že v začetku veš, da bo uporaba zatežne ovratnice ena glavnih pripomočkov. Seveda je pa sam način dela odvisen od lastnika in od pasjega karakterja... In spoštujem ljudi, ki se znajo prilagajat različnim psom in trmam v človeški obliki ter jim pokazat, kako je šolanje učinkovitejše Wink Moja Blondie te dva dni ne pogleda, če ji kaj narediš BREZ RAZLOGA, če pa jo cuknem takrat ko je treba pa se niti zmeni ne zato, samo poravi to kar je naredila narobe. Ampak to da pes loči kdaj je prav da dobi in kdaj ne, moraš pa sam poskrbet. Se pravi, da more biti nagrada toliko večja, kot graja. In če pes ne vleče, potem ne rabi zatezne vratinice. V pravilniku pa baje piše, da za izpit je treba imet kovinsko ovratinco, neglede na velikost in pasmo psa. Ampak na izpitu pa itak ne smeš cukat in nič, pač pes dela kakor dela. In če pes dela, ga itak ne cukaš. SIcer pa je cuk zadnja stopnja. Najprej se vse popravlja s hrano, predmetom, tudi z besedo. Moja Blondie še nikoli v življenju ni s pomočjo klikerja, Nilsa pa zvok tako moti, da se takoj s taco po ušesu praska. V našem kd ima vsak pravico delat tako kot mu je všeč s klikerjem ali brez. Je pa res, da navadno ne delajo na kliker (pač se tako odločijo sami). In glede na rezultate male šole, b-bh in višjih stopenj to ni nič narobe. V našem kd imamo pse za izpit pripravljene na zelo visokem nivoju, to pa zato, ker je izpit takrat ko psi delajo in ne takrat ko pač tiste ure, ki smo jih plačali potečejo. | |
| | | tjaša123 Mladiček
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Maj 31, 2009 10:58 am | |
| | |
| | | emma** Mlad pes
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sre Sep 30, 2009 10:19 pm | |
| no sedaj je nekako "padla" odločitev da dobim kuža, če bo vse vredu drugo letp med poletnimi počitnicami! " longdesc="18" /> dobim belega šicarskega ovčarja | |
Število prispevkov : 905 Age : 31 Kraj : Škofja Loka Registration date : 02/05/2008
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Čet Okt 01, 2009 12:31 am | |
| iii lepoo vztrajnost se splača pa tudi mislim da si prav izbrala, saj te je ta pasma že na začetku najbolj pritegnila.. | |
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Čet Okt 01, 2009 1:00 am | |
| Hmmm bedarija!!!! Vsaka stvar psa zamori, če psa sam ne znaš pozitivno zmotivirati. Iz lastnih izkušenj ti povem, da to ni res. Blondie sem že 100 krat cuknila pa nikoli ni zamerila, ker potem pride taka nagrada da se splača reskirat.Hm ja no ampak mene ne bo noben prepričal, da je cuk pozitivna motivacija, pa če mu sledi še toliko nagrade..cuk je agresivna metoda pa pika. isto je, kot da bi tebe en vsakič ko bi se obrnil stran, lopnil po glavi (pa se ti tako vedeš ob prijateljih, ki te za trenutek nehajo poslušat ali pa te s čim prekinejo? jih v zameno udariš?) Moja je ponavadi na kinološkem poligonu ob prihodu čisto uboga, izogiba se svojih nekdanjih inštruktorjev, pa čeprav je od male šole in izkušenj od takrat minilo že hm 4 leta?! psi nečesa nikoli ne pozabijo..prišla sem z mladičem, ki je norel od navdušenja, delal kroge okrog mene, opletal z repom in ja, na začetku bil najboljši v skupini (!), odšla pa sem s psom (opa, z mladičem!), ki se je z vsemi štirimi upiral da ja ne bi šel na poligon, rep pa je bil nekje spodvit med nogami.. hm, pa so rekli da učijo s ''pozitivno motivacijo''... jaz, mlada in naivna (še takrat nisem spregledala, ko je pes začel cvilit (kar ga nisem še nikoli poprej slišala!), ko ga je xxx na silo pritisnil ob tla, ker se ni hotel dat v prostor na mokri travi) , pa verjela vsaki besedi inštruktorjev, zdaj pa imam. Tako da, z naslednjim psom definitivno ne grem v malo šolo. (bi pa situacijo spremenilo, če bi imela prevoz v Lj ali tam celo živela) In veš kaj? Upam si trdit, da ne bo nič zamudil in da bom tudi brez tega dosegla vedenje, ki si ga od psa želim. | |
| | | emma** Mlad pes
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Čet Okt 01, 2009 1:16 pm | |
| catton candy, ja se pa strinjam da se vztrajnost splača starši vedno rabijo nekaj časa da ugotovijo da si nekaj zares želiš | |
| | | yaya Mladiček
Število prispevkov : 191 Age : 30 Registration date : 21/01/2009
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sob Okt 03, 2009 9:10 pm | |
| | |
| | | emma** Mlad pes
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sob Okt 03, 2009 10:50 pm | |
| ja, v SLO White Rose naslednje leto avgusta pričakujejo leglo | |
| | | anncii.^^ Mlad pes
Število prispevkov : 461 Age : 30 Kraj : škofja loka ^^ forme ^^ Registration date : 06/05/2008
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sob Okt 03, 2009 11:32 pm | |
| čestitkee emmi seveda.
rada bi povedala, da beagle imajo lovski nagon in ja sevada se ga da obladovati. za to je pa potrebn ČAS, POTRPEŽLJIVOST, VZTRAJNOST in morda še kaj. larra ne da se ne da boni naučiti pravilnega polega, mislim, da si ti obupala ali pa si ne vzameš časa za to. zakaj pa lahko moja zna poleg pa tudi xsara razloži zakaj. kaj misliš : potrplenje + čas + vztrajnost = dosežen cilj. glede šolanja, da zamori pa se tudi jaz ne bi strinjalaa. če znaš psu narediti vaje zanimive in ga moltivirati se pes lahko zabava. moja mi med polegom maha z repom. zakaj pa moja ni zamorejna. zakaj je pa pes zamorjen, če se ne premakne z prostora med tem ko psi mimo njega hodijo. to je zgolj koristno. ja cuk tudi zame ni pozitivna vzgoja. moram povedat, da se je moja začela bati cukanja in to tik pred izpitom b-bhja. in takrat je padala moja odločitev oz že prej, da bom delala z klikerjem. moram reči, da zdaj dela saj 50% bolje in odkar sva na klikerju kitty hoče razmišljat z svojo glavo in z tem pridejo določena vedenja, ki jih želim. ravno v četrtek se je kitty naučila z shapingom nov trikec. to je skok skozi obroč. potek je bil takšen : kitty je stala pred obročem, ki ga je držala petra jaz pa sem stala zravn, najprej me je gledala nato pa začela ponujati vedenja, ko je prišla do tega, da se dotakne z nosom obroča je bil c&t, nato sem to vedenje zahtevala nekajkrat, potem sem hotela glavo skozi obroč in ko je prišla do tega spet c&t in spet ponovitve in nato sem zviševala svoje zahteve in kitty se je nekje v 10-20 minutah naučila nov trikec. in z tem gradi na svoji samozavesti ter veselju do dela. hitreje se je naučila trikec, ker je pač mogla mislt kaj in kako mora delat.
| |
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sob Okt 03, 2009 11:58 pm | |
| ok, malo popravka in nadgradnje Verjetno bodo vsi rekli, pa zakaj ji nisi samo pokazala obroča, pa bi skočila skoz. Nak, ni tako preprosto. Obroč na koncu željenega vedenja ni bil v visečem položaju, ampak je bil postavljen na okrogel stožec, cca pol metra od tal. Pes najprej ne opazi obroča (je iz tankega okvirja), ampak se orientira na stožec, začne krožit okrog, ga prevračat, itd. Poleg tega je obroč še dokaj majhen in si pes sprva ne upa niti skozi. Dvomim, da bi pes potem kar tako še skočil skozi tako majhen obroč. Pa smo šli lepo počasi, z obročem na tleh, nato malo višje, dokler ni samostojno stal na stožcu. In ja želeli smo, da pes sam pride do tega kaj želimo, da pes razmišlja kaj mu bo prineslo nagrado, kaj in v katero smer mora premakniti, da bo nagrajen, S tem se nauči kontrolirati celotno telo, vsako mišico posebaj. Pri luringu (oz. t.i. vodenju s hrano oz. kazanjem pes sprva nima pojma kaj dela, ampak samo sledi svojemu nosu. S tem se hitreje pride do nepopolnega izvajanja vedenja, pes pa si zasluži grajo zato, ker ni znal povezat kaj hočemo od njega. Zato ker je mislil, da mora samo slediti svojemu nosu, med tem pa se ni zavedal kaj dela. Zato v večji meri ne podpiram luringa (kaj šele cukanja!) in sem pristaš shapinga in targetinga. Ker pri teh metodah pes misli, se zaveda telesa, se zaveda postavitve telesa do najmanjše mišice, ki pri tem sodeluje. Cuk in pa luring pa mu tega nikakor NE povesta. Aja sicer pa pravi klikeraš oz. 'shapingaš' ni lahko biti. Ta zazna vsak tren mišice, ki vodi psa v pravo smer. Z dobrim opazovanjem psa se ga lahko pripelje do ogromnih dosežkov. Hm, le kako bi lahko psa z luringom naučil, naj postavi levo tačko malo bolj višje in nazaj proti glavi v 'prosi oz. don't shoot me' položaju? Garantiram, ne gre. Ampak to nikakor ne pomeni, da se psa tega ne da naučit. Da se ga. S shapingom in zeeloo dobrim opazovanjem kaj se dogaja z mišicam v levi tački. Pri učenju je torej potrebno veliko potrpežljivosti, volje, truda, prisebnosti, opazovanja psa in dopuščanje možnosti psu, da se izrazi na svoj način, da sam napreduje, da sam razmišlja, mu dovoliti, da izrazi svojo izvirnost, da je res vključen v proces. Kakršnekoli graje so pri šolanju povsem odveč. Sicer pa to skoraj več ne sodi v to temo. | |
| | | yaya Mladiček
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Okt 04, 2009 8:37 pm | |
| | |
| | | emma** Mlad pes
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Okt 04, 2009 11:04 pm | |
| misliš imeti švicarskega ovčarja? | |
| | | yaya Mladiček
| | | | emma** Mlad pes
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Pon Okt 05, 2009 8:15 pm | |
| aha oprosti ne nič še nisem kontaktirala bom pa zagotovo kmalu | |
| | | Smoti.* Mladiček
Število prispevkov : 224 Age : 27 Kraj : Ljubljana Registration date : 16/04/2009
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Nov 15, 2009 3:00 pm | |
| - Samojedka Nala je napisal/a:
- Glede haskija.Ti psi sovražijo mačke!In če je le mogoče jih pogrizejo ali celo raztrgajo.No če imaš muco me zelo skrbi zanjo,ga boš mogla navajat na njo,pazi,da ne boš imela probleme,imajo razvit lovski nagon!Poznam dosti teh psov in niti eden jih ne more spustiti z povodca saj so preveč samosvoji ter delajo kar jim paše.Sem se pozanimala o tej pasmi že pred 1 letom in mi je lastnica rekla,da ima njena haskica opravljen izpit BBH in mi to tudi pokazala,psička obvlada,vendar spustiti pa je ne more,saj jim je že večkrat pobegnila ter je ni bilo domov ves dan.Tako,da jas nimam dobrega mnenja o tej pasmi.
Oprosti samo to glede mačk ni res. Naš North se z mačkami v redu razume in jim nič ne naredi razen če ga tiste izzivajo. Tako da to sploh ni res. Glede tega da jih ne morjo spustit iz povodca..sami so si krivi!! Mi smo Northa tako naučili, da ne zbeži oziroma če že zbeži pride nazaj. S psom se moiraš ukvarjati od malega, zato haski sploh ni primeren za vsakega.. in ja.. je ljubeč un joh in sploh samo se moraš za to potruditi in res imeti ogrooomnoo potrpljenja da prenašaš ko te en pes skos v glavo ********. Ker haskiji so res trmasti. Naredijo samo tisto kar se jim zdi fajn itd. Tako da mu moraš ti vse predtaviti na tak način da mu je zanimivo in zabavno. Zato je tudi toliko haskijev na cesti...oziroma jih je bilo. Ker si ga ljudje kupijo zaradi tega ker jim je nevemkako luškan, a o njegovem karakterju nimajo pojma zato, je pes na koncu podivjan in napadalen. Posledica tega tudi recimo da sovraži mačke... | |
| | | airedale10 Mladiček
Število prispevkov : 96 Age : 25 Registration date : 02/01/2010
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sob Jan 02, 2010 10:20 pm | |
| Mogoče airedalec ali kakšen drugi terier. | |
| | | Sponsored content
| Naslov sporočila: Re: NOV PES | |
| |
| | | | NOV PES | |
|
| Permissions in this forum: | Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
| |
| |