|
| NOV PES | |
|
+17Katk. Kopek. cotton candy lucy najchy yaya blue anncii.^^ Maša husky lover Alja. metulchk friga tjaša123 Urška Samojedka Nala emma** 21 posters | |
Avtor | Sporočilo |
---|
emma** Mlad pes
Število prispevkov : 419 Age : 28 Kraj : kranj Registration date : 29/08/2008
| Naslov sporočila: NOV PES Sob Apr 11, 2009 11:20 pm | |
| nevem kako naj začnem da me boste razumeli s starši se bom preselila v novo hišo (ima ogromno zelenico(vrt) ševečje dvorišče... skratka je ogromno prostora) končno so mi dovolili in mi podali obljubo da bom čez eno leto dobila kužka do sedaj sem imela že dva.. (Doni se je lansko leto poslovil od tu ) z tem novim psom bi šla trenirati: -vzgojo mladega psa (Starost psa: Mladički do 5 mesecev. Pasma psa: Načeloma lahko sodelujejo vsi psi, priporočljiva pa je, da je pes živahen, poln energije in ima veliko željo po gibanju. Vodnik psa: Tisti v družini, ki se večinsko ukvarja s psom, ki je pripravljen vsakodnevno delati s psom in ima željo psa naučiti več kot zgolj osnovno poslušnost. Program: Učenje komunikacije med psom in vodnikom skozi pester program trikcev in raznovrstnih dinamičnih vaj. Vzpostavitev navezave psa na vodnika z uporabo moderne tehnike šolanja s klikerjem. Namenjen izključno vodnikom, ki imajo željo vsakodnevno aktivno preživljati čas s svojim psom in ki bi radi sebe, psa in ostale prijatelje navduševali z zabavnimi in praktičnimi pasjimi "vragolijami". Metode dela: Šolanje izključno s klikerjem: - shaping oz. oblikovanje - modeling oz. modeliranje - targeting oz. učenje s tarčo Trajanje tečaja: Dvakrat tedensko po eno uro približno tri mesece. Vključuje dve uri teoretske razlage; individualno delo in svetovanje po potrebi. Usposobljenost: Pri tej starosti je možno z vsakodnevnim delom mladiča naučiti mnogo zabavnih vaj pri katerih se zabavata oba - vodnik in pes - in s tem zagotoviti dobro navezavo med njima. V tej rani mladosti je mladič zelo učljiv in pridobiva največ znanj in izkušenj za nadaljnje življenje s svojim vodnikom in okoljem v katerem živita, zato boste tekom tečaja razvili dobro komunikacijo z vašim psom, ki vam bo v nadaljnem šolanju omogočala, da psa naučite praktično karkoli si boste zaželeli) -Malo pasjo šolo: (Starost psa: Od 5 mesecev do enega leta. Pasma psa: Program tečaja je zasnovan tako, da je primeren za vse velikosti in pasme psov, tudi mešančke. Vodnik psa: Najbolje je, da v tečaj vodi psa tisti, ki ga pes v družini najbolj upošteva. Za otroka-vodnika priporočamo najnižjo starostno mejo 12 let po predhodnem dogovoru s starši o pogojih, pod katerimi bo moral delati otrok s psom v skupini in doma. Program: - socializacija psa (privajanje na najrazličnejše vplive iz neposredne okolice) - vzpostavljanje pravilne komunikacije in navezave med vodnikom in psom - učenje osnovnih vaj poslušnosti, kot so: »sedi«, »prostor«, prihod k vodniku, hoja ob vodniku brez vlečenja povodca - usposabljanje in izobraževanje vodnika za razumevanje dela s psom in samostojno delo Trajanje tečaja: Približno tri mesece dvakrat tedensko eno polno uro v manjših skupinah, sledijo individualni pogovori in nasveti o težavah vodnikov pri delu s psi. Zaključni pregled znanja: Se opravi ob koncu tečaja s prikazom naučenih spretnosti. Tečajniki dobijo posebno društveno priznanje za lepo vzgojenega in poslušnega psa po opravljenem pregledu znanja. Usposabljenost po tečaju: Pes pridobi osnove za primerno sožitje v družini in okolju. Ima dobro predhodno znanje za nadaljevanje šolanja v tečaju osnovne šole, v agilityju, rally obediencu in morebitno šolanje v vrstah reševalnih psov.) -Osnovno pasjo šolo: (Starost psa: Po napolnjenem prvem letu starosti oziroma po končani mali šoli. Pasma psa: Osnove poslušnosti se lahko učijo psi vseh velikosti in pasem, tudi mešanci. Vodnik psa: Najbolje je, da v tečaj vodi psa tisti, ki ga pes v družini najbolj upošteva. Za otroke-vodnike priporočamo najnižjo starostno mejo 12 let po predhodnem dogovoru s starši o pogojih, pod katerimi bo moral delati njihov otrok s psom v skupini in doma. Program: ISP-A, ISP-BH Vse vodnike in pse se pripravlja za zahtevnejši izpit B-Bh. Program B-Bh je sestavljen iz vaj poslušnosti na vadišču, usposabljanju psa za življenje v urbanem okolju in splošnega teoretičnega znanja vodnika. V kolikor pes in vodnik do konca tečaja ne osvojita zadovoljivega znanja ali pes ni dovolj star, lahko opravljata izpit A. Opravljanje izpitov je neobvezno. Trajanje tečaja: Delo poteka približno tri mesece, dvakrat tedensko po dve šolski uri, v manjši skupini, tudi z individualnim delom in s svetovanjem. Zaključni izpit: Ob koncu tečaja lahko tečajniki opravljajo v društvu izpit po Pravilniku Kinološke zveze Slovenije. Izpit se vpiše v delovno knjižico psa. Starostna omejitev za pristop k izpitu A je 12 mesecev, za izpit B-Bh pa 14 mesecev. Usposobljenost psa po tečaju: Pes lahko po koncu tečaja nadaljuje šolanje glede na sposobnosti in značilnosti svoje pasme in po posvetu z inštruktorji o primerni obliki šolanj za vodnika in psa (agility, sekcija za reševalne pse, višja stopnja šolanja po mednarodnih IPO programih, rally obidience). Lahko postane tekmovalec kinološkega društva Ljubljana po programih A in B-Bh. ) - Rally obidience ::. (Starost psa: Po končani mali šoli, bolje po končno srednji šoli Pasma psa: Program je primeren za vse pasme, vseh velikosti, tudi mešančke. Vodnik psa: Lastnik oziroma vodnik psa, ki želi pridobljeno znanje iz osnovnih tečajev utrditi in nadgraditi z novimi vajami, predvsem pa želi s svojim psom še naprej ostati aktiven. Program: Rally je športna disciplina, kjer vodniki in psi na progi, ki jo vnaprej pripravi sodnik, opravljajo predpisane, med seboj povezane naloge. Tekmovalne naloge so pestre, zanimive in relativno zahtevne, vendar v dosegu znanja in sposobnosti vsakega vodnika. Pomembnejši kot natančna izvedba vaj je, vsaj na začetni ravni, dober in pristen odnos med vodnikom in psom, ki se mora v njunem sodelovanju na progi jasno odražati. Trajanje tečaja: Praktično in individualno delo s tečajniki traja tri mesece in sicer enkrat tedensko eno uro. Usposobljenost psa po tečaju: Za novince je rally tako nekakšna odskočna deska za »klasična« tekmovanja v poslušnosti ali agilityju, za izkušene pse in njihove vodnike pa svojevrsten užitek in zabava.) prosim svetujte katera pasma psa ima dober karakter ter tudi taka pasma ki je v teh stvareh dobra:). (sama imam v mislih kakšnega border collija) Že v naprej HVALA Lp. Ema | |
| | | Samojedka Nala Mlad pes
Število prispevkov : 475 Age : 28 Kraj : Maribor Registration date : 11/04/2009
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sob Apr 11, 2009 11:30 pm | |
| Border Collie ni slaba izbira saj so ti psi zelo pametni,poslušni,inteligentni itd. in hočejo biti redno zaposleni.Vendar tudi Nemški ovčarji niso slabi vendar osebno ne bi imela te pasme saj vse,ki poznam so neki agresivni,vendar če ga dobro vzgojiš lahko zraste v prijaznega psa.Zelo pametni so tudi Škotski ovčarji ali Collyi znani pod imenom Lassie.Tudi samojedi so zelo pametni vendar potrebujejo zelo dosledno vzgojo ter potrpežljivost in hitro postanejo trmasi,vendar meni je z lahkoto uspelo Tudi labradorci in zlati prinašalci so zelo poslušni,pametni psi.Vendar če si boš kupila npr.Border Collia ne pričakovati,da ,ker so ta pasma po značaju zelo pametna,da bo tvoj tudi.V svojega psa moraš vložiti veliko truda.Zberi si najbolj igrivega ter psa,ki ne bo lašen No to sem dala samo za primer čeprav vem,da imaš že izkušnje z psi saj si jih že imela,samo tolko ,da te malo spomnim.No to bo za sedaj vse,če pa te še kaj zanima pa kar vprašaj,čeprav nisem ravno strokovnjak za pse saj sem samo 12 let stara in samojed je moj prvi pes. | |
| | | Urška Mlad pes
Število prispevkov : 4259 Age : 28 Registration date : 04/05/2008
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sob Apr 11, 2009 11:32 pm | |
| No kot prvo se odločite od koga pravzaprav bo pes, no praviš da boš lastnik ti potem je dobro da si tudi v šoli ti vodnik. Potem pa ja vzamite psa v zavetišču, če želite čistokrvnega vzamite psa z rodovnikom iz psarne ali kakega domačega legla (rodovnik pa mora bit obvezen). Potem glede pasme. Kot prvo kje bo pes bival, koliko časa na dan mu boste lahko posvetili in na kako dolge sprehode bi ga lahko vodili. Pa želite manjšega psa ali večjega? Glede borderja pa, to je pasma z ogromno energije ki mu ni dovolj 3 ure ukvarjanja na dan. Rabi zaposlitev drugače si lahko sam poišče zaposlitev, ki ponavadi niso prijetne za lastnike. Potem border je pašni pes in ima temu primerno veliko pašnega nagona (to je spet odvisno od psa do psa pa linije) in pasejo pse, tovornjake, ljudi... Mislite potem še kaj delati z borderjem. Ker sama menim da pa ta pasma pa res rabi poleg šolanja še kakšen agility, metanej frizbija in učenje trikov seveda. Ta pasma je res za v razmislek. Veliko si omisli borderja ker pač vidijo kako so naučeni in kako vse znajo in podobne fore. Res je da se borderji hitro učijo in vse ampak sami od sebe pa verjami vsega tega ne znajo. In borderj ise najdejo tudi izjemno težavni. Tudi psi iz istega legla naprimer, vzamimo leglo iz psarne Ovčarska. Tu sta bili psički Witch in Sky. (pa drugi) in z Witch ni bilo nikoli tžav, Sky pa so kot mladička zanimali samo ptiči in metuljčki z lastnico sta še iz male šole šli ker se ni dalo delati. Ampak zdaj je psička dokaj vredu a samosvoja je še vedno. In ko daš karakter čez moraš dati še videz, kaj pravzaprav hočeš. Pri borderjih je toliko tega od čisto pašnih, delovnih.... In border ni pasma ki ko jo vidiš kako dela na ful rečeš si to je pasma zame ne tako žal ne gre. Z borderjem kar premisli, povej pa koliko sprehodov in koliko se boš ukvarjala s psom.. Bo lažje potem glede pasme. Pa veliko sreče! | |
| | | emma** Mlad pes
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sob Apr 11, 2009 11:37 pm | |
| ja to vem vsak pes ima svoj karakter.. no pa saj ti veliko veš tudi jaz imam samo 14 let saj ravno tako lahko veliko veva ... no res hvala ti za nasvet če bom šekaj rabila pa te bom res z veseljem vprašala Lp Ema | |
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sob Apr 11, 2009 11:41 pm | |
| Ok,ni zakaj Ti kar vprašaj | |
| | | Urška Mlad pes
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sob Apr 11, 2009 11:44 pm | |
| - Samojedka Nala je napisal/a:
- Border Collie ni slaba izbira saj so ti psi zelo pametni,poslušni,inteligentni itd. in hočejo biti redno zaposleni.Vendar tudi Nemški ovčarji niso slabi vendar osebno ne bi imela te pasme saj vse,ki poznam so neki agresivni,vendar če ga dobro vzgojiš lahko zraste v prijaznega psa.Zelo pametni so tudi Škotski ovčarji ali Collyi znani pod imenom Lassie.Tudi samojedi so zelo pametni vendar potrebujejo zelo dosledno vzgojo ter potrpežljivost in hitro postanejo trmasi,vendar meni je z lahkoto uspelo Tudi labradorci in zlati prinašalci so zelo poslušni,pametni psi.Vendar če si boš kupila npr.Border Collia ne pričakovati,da ,ker so ta pasma po značaju zelo pametna,da bo tvoj tudi.V svojega psa moraš vložiti veliko truda.Zberi si najbolj igrivega ter psa,ki ne bo lašen No to sem dala samo za primer čeprav vem,da imaš že izkušnje z psi saj si jih že imela,samo tolko ,da te malo spomnim.No to bo za sedaj vse,če pa te še kaj zanima pa kar vprašaj,čeprav nisem ravno strokovnjak za pse saj sem samo 12 let stara in samojed je moj prvi pes.
Tudi recimo kakšni haskiji so zelo pametni psi pa so navajeni samostojnega dela, borderji pa dela z lastnikom. Glede nemških ovčarjev, ne sploh ni res da so agresivni. Verjetno misliš pse brez rodovnika torej mešanca (kakršna sta tudi Astor in Kan), ki absolutno niso nemški ovčarji pa če so enaki razumeš. In ne niso agresivni. Včasih so poznali le to pasmo in ja so si omislili psa za na verigo, je potem sploh še čudno da so psi agresivni? Tudi border collie lahko postane agresiven če je v neprimernih rokah, res pasma ni tako nagnjena k temu pa vseno. Kaj pa misliš da bi bilo če bi bili borderji na mestu nemških ovčarjev. Potem ej tu tudi vzgoja vsak pes lahko postane agresiven ob neprimerni vzgoji in nemški ovčarji tudi, ob primerni vzgoji niso. Kako pa moja psa (sicer mešanca) nista agresivna pa naj bi bila nemška ovčarja, drugače pa je večina nemcev, ki so agresivni mešanci, ljudi ki so si jih omislili za čuvaja na dva metra dolgi veriga. In ja potem je še čudno?? Glede te pametnosti in iteligentnosti tudi nemški ovčarji so inteligentni pa samojedi, pa hrti pa vse pasme in border nič ne izstopa ampak ta pasma je zelo usmerjena v vodnika ker je vedno delala z njim in ne moreš primerjati s psi, ki so morali delati samostojno in so v večini primerov na enaki stopnji inteligence samo da oni delajo samostojno, borderji pa z lastnikom. In pes je v večini primerov odvisen od tega kako ga vzgojiš in lahko tudi borderja (ter ostale pasme) psihično pokvariš. In tudi borderji so lahko neposlušni, čeprav na srečo niso doživeli neke mode (kar mislim pa da se začenja dogajat) in si jih omislijo primerni lastniki. Drugače pa ja borderja hitro kaj naučiš, ampak to pa ne pomeni da drugega psa ne moreš. Recimo Astor mi skapira vse po prvem kliku recimo in mi gre že ponuati. Tako da vsak pes ni tak kot tisti ki ga vidiš od drugih. Je za dober premislek tole. | |
| | | Urška Mlad pes
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sob Apr 11, 2009 11:46 pm | |
| | |
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Sob Apr 11, 2009 11:53 pm | |
| Ja imaš popolnoma prav ja.No ,jaz sem za tiste ovčarje mislila sem iz naše okolice,da so vsi agresivni,pa čeprav so čistokrvni in z rodovnikom kot naprimer tisti mladiček,ki je že pri 4 mesecih bil zelo grob z ostalimi psi,pa ga lastnik lepo vzgaja in z ljubeznijo.No drugače pa je vse odvisno od vzgoje in od lastnika.Je pa že več ovčarjev hotelo vgrizniti Nalo,eden jo je celo napadel,vendar se je spretno umikala,čeprav je bila stara 3 mesece.Drugače pa vem,da če ,da če bi psa lepo vzgojili bi bil zelo prijazen,morda pa so ti psi imeli že od malega kakšne neprijetne izkušnje,čeprav ne verjamem,da vsi.Vem pa,da ljudje nekatere ovčarje vzgajajo z prisilo in z verigo in z podobnim in morda je tudi to krivo.Drugače pa ti psi niso slabi | |
| | | Urška Mlad pes
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Apr 12, 2009 12:10 am | |
| - Samojedka Nala je napisal/a:
- Ja imaš popolnoma prav ja.No ,jaz sem za tiste ovčarje mislila sem iz naše okolice,da so vsi agresivni,pa čeprav so čistokrvni in z rodovnikom kot naprimer tisti mladiček,ki je že pri 4 mesecih bil zelo grob z ostalimi psi,pa ga lastnik lepo vzgaja in z ljubeznijo.No drugače pa je vse odvisno od vzgoje in od lastnika.Je pa že več ovčarjev hotelo vgrizniti Nalo,eden jo je celo napadel,vendar se je spretno umikala,čeprav je bila stara 3 mesece.Drugače pa vem,da če ,da če bi psa lepo vzgojili bi bil zelo prijazen,morda pa so ti psi imeli že od malega kakšne neprijetne izkušnje,čeprav ne verjamem,da vsi.Vem pa,da ljudje nekatere ovčarje vzgajajo z prisilo in z verigo in z podobnim in morda je tudi to krivo.Drugače pa ti psi niso slabi
Pa jaz mislim, da je v Slo vsaj 80% nerodovniških nemcev. Drugače pa glede grobosti je vse od mladička odvisno ali je dominantnejši v leglu ali bolj podredljiv. Recimo dominantni psi izračajo dominanco ko skačejo po drugih psih pa ne samo nemški ovčarji vse pasme. Seveda ni vedno razlog dominanca. Recimo na agi tekmi v novem mestu sta Astor in en husky ves čas skakala drug po drugem ker sta bila privezana in se drugače sploh nista mogla igrati (psi so morali bit privezani). Potem če je pa spuščen pa se čisto normalno igra in nori teka in se lovi z drugimi pesjankoti. In to ni pri nemcih kot pravim vse je v vzgoji. | |
| | | tjaša123 Mladiček
Število prispevkov : 281 Age : 31 Kraj : Škofja Loka Registration date : 16/02/2009
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Apr 12, 2009 12:16 am | |
| Urška se popolnoma stinjam s tabo!!! Jaz vem za primer zelo agresivne borderke (če kdo želi o njej izvedeti kaj več potem naj mi piše na mail ker nočem da vsi vedo za koga se gre). V tem primeru je šlo za popolno napako lastnikov. Kupili so borderja, z mislijo najbolj pameten pes, hodili v malo šolo potem pa na agility. Vsa vzgoja je bila napačna. Vse so delali po svoje. Vsi v skupini so že znali vajo sedi a oni ne. Pa se niso preveč sikirali. Bili so mnenja da imajo borderja in da se bo to že sam naučil. Popolnoma druga stvar pa je borderka Twigy. Ona je zelo poslušna, neagresivna in prijazna psička. No mi imamo trenutno doma dva psa. Briarda in irsko mehkodlako pšenično terierko. Briarda ti ne priporočam, saj je to pes za izkušene in vzgoja briarda ni mačji kašelj. Irskega mehkodlakega pšeničnega terierja pa ti zelo priporočam. Nekaj besed o te pasmi: - so srednje veliki psi - 14-20 kg - 46-50 cm - so zelo primerni za družine, obožujejo otroke - so večni otroci - imajo zelo mehko dlako, ki NE ODPADA!!ni težavna za nego - zelo malo lajajo - so zelo učljivi, se zelo hitro učijo in imajo vselje do dela - so zelo živi in zelo hitri po drugi strani pa zelo natančni - zaradi zgoraj navedeni lastnosti jih je v Sloveniji vedno več - kot zanimivost naj povem da na bi bila letos v Sloveniji 3 legla (po mojih podatkih) No moja Blondie ima za sabo tečaj male šole, izpit B-BH. Trenutno se pripravljava za najino prvo tekmo po programu B-BH. Pridno trenirava za izpit IPO. Ko bo malo več časa pa jo bom usposobila za psa terapevta. Kdaj pa kdaj delava tudi agilitiy. Moram priznat da je zelo hitra in ne zaostaja prav velio za borderjem (včasih sem delala agility z borderko Twigy). Je polna energije in ji nikolli ni dovolj. Všeč mi je to, da takrat ko se doma uležemo da tudi ona popoln mir. Rada ima vodo, hribe, rada dela poslušnost in obrambo, rada prenaša žogice, rada izvaja trikce, rada se čoha in rada dobro je. Kar se hrane tiče je zelo izbirčna lp Tjaša | |
| | | tjaša123 Mladiček
Število prispevkov : 281 Age : 31 Kraj : Škofja Loka Registration date : 16/02/2009
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Apr 12, 2009 12:36 am | |
| | |
| | | Urška Mlad pes
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Apr 12, 2009 12:37 am | |
| Za softije (irski mehkodlaki pšenični terier) sem se sama nekaj časa zanimala in veliko prebrala o tej pasmi. Naj bi bili res zelo primerni za začetnike. V živo pa ne poznam še nobenega predstavnika te pasme, upam pa da kmalu spoznam Blondie od Tjaše. (jaz sem tista urška s sosednjega foruma)
Lp | |
| | | tjaša123 Mladiček
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Apr 12, 2009 12:46 am | |
| Haha Urška kje vse se najdeva . Ja softy je primeren za začetnika saj ni tako "težak" pes za šolanje. Kljub vsemu pa ne smemo mimo tega da ima (jaz temu tako pravim) dva obraza. Po eni strani je zelo mehkega načaja po drugi strani pa je trma od trme. Moraš najdti tisti skupni jezik. Jaz sem bila pri šolanju zelo odločna. Bila sem zelo stroga in zelo natančna. Velikokrat je bila kregana in velikokrat pohvaljena. Ona dela z veseljem. Velikokrat se kar sama postavi na poleg. Tono ve da če bo naredila kaj dobrega, da bo dobila hrano ali pa igračo. Sva ravno slučajno enkrat prišli na agility trening in se je kar sama sprehajala čez gugalnico. Tudi jaz sem se zelo poinformirala o te pasmi preden sem kupila Blondie. Ampak šele sedaj ko jo imam vidim da je ta pasma res nekaj posebnega. | |
| | | friga Mlad pes
Število prispevkov : 1675 Age : 28 Kraj : Ljubljana Registration date : 22/10/2008
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Apr 12, 2009 8:37 am | |
| A želiš imeti prav pasemskega psa? Moja Luna je sicer mešanka ampak ni nič manj pametna kot ostali Edino ker je mešana z goničem imam lovski nagon Se vpa v zavetiščih najde polno mladičev Zdaj je pa odvisno,ali hočeš imeti pasemskega psa ali mešanca | |
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Apr 12, 2009 10:37 am | |
| Lahko pa še ti nekaj povem.Če si boš kupila mešančka bo bil veliko bolj zdrav,saj so pasmeski psi bolj izpostavljeni boleznim. | |
| | | emma** Mlad pes
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Apr 12, 2009 10:41 am | |
| vav res ste mi dali veliko nasvetov in dober premislek.. no urška bom najprej odgovorila tebi z psom bi se ukvarjala kolikor bi bilo potrebno (lahko tudi celi dan seveda to pomeni -zjutraj(sigurno) -dopoldne(mogoče-šola) -popoldne(sigurno) - zvežer(sigurno) gledee pasem pa takole: border mi je res zrastel k srcu ker jih karnekaj poznam.. imajo pa kot vsi psi tudi svoje muhe mogoče bi res malo raje imela rodovnik, pa ne zato ker bi mislila da so taki psi boljši, sploh ne vendar je bol enostavno že za kakšen prevoz, ali pa (se nikoli neve:)) če bova z psom dobra in šla na kakšno tekmo, je tudi malo lažje če imaš rodovnik sicer sem prej imela beagla, bil je čistokrven vendar so nam rekli da ker je 7 v leglu ne dobi rodovnika ( hoteli so ga usmrtiti pa smo ga mi rajši prehmalu vzeli pa je vsaj preživel in imel ravno tako lepo življenje (brez rodovnika)) z njim sem ravno tako hodila v malo pasjo šolo in kar dobro sem se naučila raznih njegovih "for" hvala vam za vse nasvete ... še kdo lahko vpiše kakšno pasmo ki bi bila primerna? saj res še to.. psa bi lahko imela tako notri kot zunaj še veliko mi boste lahko svetovali že vidim ko bom imela kuža mi bo ležal v naročju jaz pa vas bom spraševala za nasvete HVALA Lp. Ema | |
| | | friga Mlad pes
Število prispevkov : 1675 Age : 28 Kraj : Ljubljana Registration date : 22/10/2008
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Apr 12, 2009 10:43 am | |
| Kar se tiče beagla.. Njihov nagon Ampak,poznam enega beagla,ki pri nas trenira agility Tok je priden. Je njegov lastnik reku,da če gre z njim v gozd,ga bo kljub nagonu ubogal Pa full je lep | |
| | | emma** Mlad pes
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Apr 12, 2009 10:45 am | |
| ja doni je imel tipičen beaglov nagon sva bila na sprehodu je zagledal srno potem poa mene z tistimi črnimi učki prav prosiv je če gre lahko tja vendar je ubogal če si mu rekel ne vse se da, če se hoče | |
| | | friga Mlad pes
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Apr 12, 2009 10:48 am | |
| Moja je mal mešana z beaglom,pa ghre u gozd,pa pride z srnino nogo čez 15 minut nazaj | |
| | | metulchk Mlad pes
Število prispevkov : 307 Age : 30 Kraj : Kranj Registration date : 02/05/2008
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Apr 12, 2009 10:50 am | |
| Ojla To, da si naštela v kakšne tečaje ni dovolj, da ti pomagamo izbrati pasmo, ki bo najbolj prava zate... pomisli, kakšna velikost ti je všeč? si pripravljena skrbeti za dlako? Bo pes živel noter? Koliko denarja si pripravljena odšteti? Koliko časa dnevno boš imela za psa? Koliko truda si pripravljena vložiti vanj? Meni osebno border ni najbolj... Če ga boš imela, se pripravi na ogromno dela. In ni res, da te psi ne morejo postati agresivni - še prehitro to postanejo!!!! Če hočeš psa z veliko energije, si, ko boš imela pasmo, vzreditelje (oz. če boš imela izbrano leglo (ali psa) v zavetišču), probaj izbrat aktivnega psa. ker se hitro pokaže, kakšen je kuža po karakterju s tem, da so mešanci bolj zdravi se pa absolutno ne strinjam. Ja, najdeš pri rodovniških psih določene bolezni, ki so dedne, ampak to lahko pričakuješ in se jim z izbiro legla probaš izognit. Lahko najdeš vse napake, ki so jih imeli predniki... In poznam polno mešancev, ki imajo uničene kolke, pogačice... ali pa lasniki sploh ne opazijo, das je z njihovim psom kaj narobe. upam, da sde boš odločila za najboljšega psa zate | |
| | | emma** Mlad pes
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Apr 12, 2009 10:52 am | |
| ojoj doni je pa po navadi ptiče nosil iz gozda ali pa : v kranju je zmerom sredi mests golob do goloba midva z donom (seveda jaz z prijateljicam na sokec ) sva šla velikokrat skozi kranj in tisno njegovo "zakajevanje" v golobe je bilo najboljše zmerom so se vsi ljudje smejali mene je bilo pa sram | |
| | | emma** Mlad pes
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Apr 12, 2009 10:54 am | |
| za novega kuža sem pripravljena narediti vse tudi zato hočem počakati še 1 leto da končam glasbeno šolo in se tako lahko kužu popolnoma posvetim | |
| | | Urška Mlad pes
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Apr 12, 2009 11:12 am | |
| Pa glede rodovnika, to ni samo neka nepomembna listnina. Rodovnik dokazuje čistokrvnost psa. Če je pes brez rodovnika je mešanec in č želiš mešanca, jih je v zavetiščih preveč. | |
| | | Alja. Admin
Število prispevkov : 2474 Age : 29 Kraj : Radenci Registration date : 02/05/2008
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Apr 12, 2009 12:21 pm | |
| pasjeljubka, najprej se odloči kakšnega psa sploh hočeš. Torej kakšne velikosti, kakšno naj ima dlako, bo zgolj družinski pes ali imaš namen početi z njim kaj več? itd. Glede na to, da nisi popolni začetnik bi mogoče bilo še dobro, če nam opišeš tvoje dosedanje izkušnje s psi. Drugače pa, če 'ne rabiš' rodovnika, vzemi (kot je že Urka napisala) psa iz zavetišča. Če imaš muco (se mi zdi da sem prebrala v eni od tem) se še prepričaj kako se določene pasme oz. psi(zavetišče) razumejo z mačkami. (Čeprav se da še najbolj neustrašene lovce mačk spraviti do tega da kasneje skupaj z mačkom ležijo na postelji in se celo igrajo - izkušnje.) Koliko prostora bo imel pes zunaj na vrtu v bistvu sploh ni važno, saj svoje energije ne bo porabil z 'letanjem' po vrtu. Vsak pes rabi sprehode, nekateri bolj aktivne,drugi manj. In vsak pes je drugačen, lahko je kakšen pes določene pasme, za katero pišejo da je 'pes za na kavč' čisto nasprotje tega. Border collie.. Premisli ali imaš dovolj časa da boš porabila vso njegovo energijo. Trikcanje, agility, aktivni sprehodi pa še kakšen frizbi so obvezni. Če mu ne boš nudila dovolj svojega časa se lahko pripraviš na dolgotrajno odpravljanje neželenega vedenja, ki se porodi iz dolgčasa, mogoče bo z lajanjem privabljal pozornost, izsiljeval, začel uničevati pohištvo itd. (to se lahko pojavi pri vseh pseh, ne samo pri borderjih!) Stara si 14 let, večina na forumu nas je starih pribl. isto. Zdaj ko greš na srednjo šolo bo vedno več učenja in vedno manj časa za psa. Prepričana sem, da boš včasih tudi hotela kdaj ven s prijatelji- brez psa. Si prepričana da bi bil border collie res prava odločitev? Nočem te odvrniti od njega, ampak zgolj v razmislek.. Maša (na forumu) ima doma border collieja. Mogoče ti lahko ona poda svoje izkušnje z borderji in sobivanjem z njimi. Jaz ti iz napisanega, posebaj ne znam svetovati nobene pasme, fajn bi bilo da nam malo opišeš kaj vse želiš od psa (moj 1. odstavek) itd.. Pa seveda čimveč knjig, brskanja po internetu, lahko kontaktiraš vzreditelje pasem, ki so ti všeč in jih malo povprašaš. Lahko greš v zavetišče sprehajat pse, v bližnje kinološko društvo, itd. Možnosti je veliko, izgubiti itak ne moreš ničesar. | |
| | | husky lover Mlad pes
Število prispevkov : 487 Age : 28 Kraj : Slov.Konjice(Tepanje) Registration date : 11/01/2009
| Naslov sporočila: Re: NOV PES Ned Apr 12, 2009 12:52 pm | |
| - Alja. je napisal/a:
- pasjeljubka, najprej se odloči kakšnega psa sploh hočeš. Torej kakšne velikosti, kakšno naj ima dlako, bo zgolj družinski pes ali imaš namen početi z njim kaj več? itd. Glede na to, da nisi popolni začetnik bi mogoče bilo še dobro, če nam opišeš tvoje dosedanje izkušnje s psi.
Drugače pa, če 'ne rabiš' rodovnika, vzemi (kot je že Urka napisala) psa iz zavetišča. Če imaš muco (se mi zdi da sem prebrala v eni od tem) se še prepričaj kako se določene pasme oz. psi(zavetišče) razumejo z mačkami. (Čeprav se da še najbolj neustrašene lovce mačk spraviti do tega da kasneje skupaj z mačkom ležijo na postelji in se celo igrajo - izkušnje.) Koliko prostora bo imel pes zunaj na vrtu v bistvu sploh ni važno, saj svoje energije ne bo porabil z 'letanjem' po vrtu. Vsak pes rabi sprehode, nekateri bolj aktivne,drugi manj. In vsak pes je drugačen, lahko je kakšen pes določene pasme, za katero pišejo da je 'pes za na kavč' čisto nasprotje tega. Border collie.. Premisli ali imaš dovolj časa da boš porabila vso njegovo energijo. Trikcanje, agility, aktivni sprehodi pa še kakšen frizbi so obvezni. Če mu ne boš nudila dovolj svojega časa se lahko pripraviš na dolgotrajno odpravljanje neželenega vedenja, ki se porodi iz dolgčasa, mogoče bo z lajanjem privabljal pozornost, izsiljeval, začel uničevati pohištvo itd. (to se lahko pojavi pri vseh pseh, ne samo pri borderjih!) Stara si 14 let, večina na forumu nas je starih pribl. isto. Zdaj ko greš na srednjo šolo bo vedno več učenja in vedno manj časa za psa. Prepričana sem, da boš včasih tudi hotela kdaj ven s prijatelji- brez psa. Si prepričana da bi bil border collie res prava odločitev? Nočem te odvrniti od njega, ampak zgolj v razmislek.. Maša (na forumu) ima doma border collieja. Mogoče ti lahko ona poda svoje izkušnje z borderji in sobivanjem z njimi. Jaz ti iz napisanega, posebaj ne znam svetovati nobene pasme, fajn bi bilo da nam malo opišeš kaj vse želiš od psa (moj 1. odstavek) itd.. Pa seveda čimveč knjig, brskanja po internetu, lahko kontaktiraš vzreditelje pasem, ki so ti všeč in jih malo povprašaš. Lahko greš v zavetišče sprehajat pse, v bližnje kinološko društvo, itd. Možnosti je veliko, izgubiti itak ne moreš ničesar. jas se strinjam z Aljo najprej poglej karakter potem pa zunanji videz | |
| | | Sponsored content
| Naslov sporočila: Re: NOV PES | |
| |
| | | | NOV PES | |
|
| Permissions in this forum: | Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
| |
| |
| |