Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

KazaloPortal Malo Po GalleryLatest imagesIščiRegistriraj sePrijava
Meni

Latest topics
» kratkodlaki border colli
Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyTor Jun 17, 2014 1:10 pm by airedale10

» Mačji triki
Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyPet Mar 08, 2013 5:14 pm by ursa1234

» Nekaj o rodovniku & izbira primernega vzreditelja
Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyČet Feb 28, 2013 5:21 pm by airedale10

» Moje živalce
Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyNed Feb 10, 2013 6:15 pm by airedale10

» Berny
Kako naučim vajo ''spusti'' EmptySob Jul 21, 2012 3:52 pm by berny&zala

» Labradorec [Labrador Retiever]
Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyPon Jun 25, 2012 3:31 pm by Hov-hov

» Sindy*
Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyPon Jun 18, 2012 9:08 pm by momokika

» How.<3
Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyPon Jun 18, 2012 9:05 pm by momokika

» Piramida
Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyPon Jun 18, 2012 5:45 pm by momokika

Kako naučim vajo ''spusti''

Go down 
+9
Samojedka Nala
Kopek.
Maša
najchy
Alja.
Urška
Katek
blue
Balu
13 posters
Pojdi na stran : 1, 2  Next
AvtorSporočilo
Balu
Mlad pes
Balu

Število prispevkov : 2338
Kraj : Radenci
Registration date : 04/05/2008

Kako naučim vajo ''spusti'' Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyPon Maj 05, 2008 6:01 pm

Oi!

Mene zanima kako naj Baluja naučim trikec spusti...ker tisto mislim da mašino metodo mi ne uspe...oz. on misli da mu bom vzela in zato beži od mene...se loviva potem...on misil da je to del igre no...

Kakšni nasveti? Aja tudi tiste najboljše priboljške ne vzame.. Wink

Nazadnje urejal/a blue Sob Maj 10, 2008 8:03 pm; skupaj popravljeno 1 krat (Reason for editing : Malo popravila naslov)
Nazaj na vrh Go down
http://buldogbalu.jezakon.com
blue
Admin
blue

Število prispevkov : 2439
Registration date : 30/04/2008

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyPon Maj 05, 2008 6:05 pm

Meni se je isto dogajalo. Zato sem vzela vozel. Prijel ga je na sredini. Jaz sem pa z rokami držala za vozel (medtem,ko ga je mel v ustih in vlekel proč) in se vedno bolj bližala gobčku. Capi ni imel druge izbire kot, da spusti (ali pa ugrizne samo Capi je vzgojen tako, da ne grize). Ko je vozel spustil sem ga zelo pohvalilala in dala priboljšek.

Upam,da je razumljivo ker moji nasveti preko spleta na pisni podlogi niso najboljši Nasmejan
Nazaj na vrh Go down
Balu
Mlad pes
Balu

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyPon Maj 05, 2008 6:19 pm

Oo super, mi mamo tut vozel..bom poskusila..
Nazaj na vrh Go down
Katek
Admin
Katek

Število prispevkov : 941
Kraj : Slov. Konjice
Registration date : 24/03/2008

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyPon Maj 05, 2008 6:22 pm

Urša...poskusi tako, da ko se igrata, primi igračo, čakaj da spusti ali delaj po Špelini metodi, ko spusti pa C&T. Po zagatovo skapiral...
Nazaj na vrh Go down
https://dogs-rulz.slovenianforum.com
Urška
Mlad pes
Urška

Število prispevkov : 4259

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyPon Maj 05, 2008 8:37 pm

Daj probaj tako da mu ko ima igračko v gobčku da mu daš priboljšek in če ga bo hotel pojesti bo igačko spustil. Potem pa še večkrat to ponovi in dodaj ukaz Spusti in tako se bo naučil smeh
Nazaj na vrh Go down
http://astor.slohosting.com/
Alja.
Admin
Alja.

Število prispevkov : 2474
Registration date : 02/05/2008

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyPon Maj 05, 2008 8:42 pm

Urška je napisal/a:
Daj probaj tako da mu ko ima igračko v gobčku da mu daš priboljšek in če ga bo hotel pojesti bo igačko spustil. Potem pa še večkrat to ponovi in dodaj ukaz Spusti in tako se bo naučil smeh
Amm... Urša je napisala, da pri njej ta metoda ne učinkuje. Wink
Nazaj na vrh Go down
http://chappiii.slohosting.com
najchy
Moderator
najchy

Število prispevkov : 2446
Kraj : Strunjan

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyTor Maj 06, 2008 9:39 am

Urša kupi dve enaki igrači (napr. žogici).
Ko ti pes prinese 1 žogo do tebe mu ti drugo vržeš in naj bi prvo spustil.
Tako sm jaz mojega prejšnjega psa naučila.
Nazaj na vrh Go down
http://www.freewebs.com/najchy/
Balu
Mlad pes
Balu

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyTor Maj 06, 2008 5:37 pm

Ok, hvala
Nazaj na vrh Go down
Maša
Admin
Maša

Število prispevkov : 3394
Kraj : SlovKonjice
Registration date : 25/03/2008

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyTor Maj 06, 2008 9:02 pm

Najchy pri meni - če bi hotela učiti in bi imela podobne težave kot Urša - bi bil problem to, da on zlahkoto dve žogici v gobček spravi. Smejim se
Nazaj na vrh Go down
http://dogland.naspletu.com
najchy
Moderator
najchy

Število prispevkov : 2446
Kraj : Strunjan

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyTor Maj 06, 2008 9:09 pm

Pa kupiš kake velike žoge.
Ena v našem klubu ma za labiko skoraj večjo žogo ko je Naj.
Nazaj na vrh Go down
http://www.freewebs.com/najchy/
Kopek.
Mladiček

Število prispevkov : 114
Kraj : Slov.Konjice
Registration date : 02/05/2009

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyNed Maj 03, 2009 11:24 am

Am.js sem Maxija naučil tako da sem mu vrgle igračo ( takrat je že znal prinesti),jo prinesel in mu razprl gobček zraven pa rekel spusti in mu potem dal priboljšek.
Tak se je naučil.
Nazaj na vrh Go down
Kopek.
Mladiček

Število prispevkov : 114
Kraj : Slov.Konjice
Registration date : 02/05/2009

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyNed Maj 03, 2009 11:28 am

Sem pa poskusil tudi tako, da ko je imel igračo v gobčku sem mu pokazal priboljšek in rekel zraven spusti in on je igračo spustil in dobil priboljšek.
Nazaj na vrh Go down
Samojedka Nala
Mlad pes
Samojedka Nala

Število prispevkov : 475
Kraj : Maribor
Registration date : 11/04/2009

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyNed Maj 03, 2009 11:29 am

No če se to zunaj dogaja,priporočam,da ga ne spuščaš dokler se ne bo naučil,da tega ne sme.Že preden bo Balu hotel vzeti neželen predmet ga skregaj ter reči"spusti" ali "fuj".Ko bo prišel do nasljednjega takšnega predmeta in če ga nebo vzel in bo šel samo mimo,ga pohvali. To ponavljajta tako dolgo dokler nebo obvladal Srečen
Nazaj na vrh Go down
http://Anchek.webs.com/
Lana
Mladiček
Lana

Število prispevkov : 38
Kraj : škofljica
Registration date : 08/11/2009

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptySre Feb 17, 2010 3:19 pm

Katek je napisal/a:
Urša...poskusi tako, da ko se igrata, primi igračo, čakaj da spusti ali delaj po Špelini metodi, ko spusti pa C&T. Po zagatovo skapiral...
kaj pomeni C&T ??????
Nazaj na vrh Go down
blue
Admin
blue

Število prispevkov : 2439
Registration date : 30/04/2008

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptySre Feb 17, 2010 8:24 pm

lana je napisal/a:
Katek je napisal/a:
kaj pomeni C&T ??????
click&treat (klik&priboljšek, za tiste ki delajo/mo z klikerjem).
Nazaj na vrh Go down
Lana
Mladiček
Lana

Število prispevkov : 38
Kraj : škofljica
Registration date : 08/11/2009

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptySre Feb 17, 2010 8:55 pm

blue je napisal/a:
lana je napisal/a:
Katek je napisal/a:
kaj pomeni C&T ??????
click&treat (klik&priboljšek, za tiste ki delajo/mo z klikerjem).
hvala Smejim se
Nazaj na vrh Go down
cotton candy
Mlad pes
cotton candy

Število prispevkov : 905
Kraj : Škofja Loka

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyČet Feb 18, 2010 9:26 pm

1. način in meni najljubši: S psom se 'cufaš' oz. igraš igro vlečenja..večkrat ga potegneš v bližino, nato pa spet pustiš, da se oddalji. Ves čas ga hvališ. Ko je spet v tvoji bližini, ga z drugo roko primeš za ovratnico in sicer na spodnjem delu (ne nad glavo, ampak pod!) in rahlo dvigneš. Pes bo igračo spustil. Klikneš in ga nagradiš z nadaljevanjem igre. Kasneje dodaš povelje.
Psica se mi s tem načinom cufa z nagonom, vendar spusti takoj, ko ji rečem..sledi klik in dovoljenje za nadaljno igro. Hrane ne potrebujem.

2. način: plen zamenjaš za hrano. Psu preprosto pred nos pomoliš dišeč priboljšek, pes igračo spusti in ga nagradiš s hrano. Je lep način, vendar meni ni ustrezal, saj sem s hrano preveč zmotila psa in je igra izgubila svoj učinek oz. psica se ni več cufala z vso močjo, ampak je takoj spustila, čim je videla, da je druga roka nekje bolj pri telesu.
Nazaj na vrh Go down
tjaša123
Mladiček

Število prispevkov : 281
Registration date : 16/02/2009

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyPet Feb 19, 2010 2:33 am

Vse metode, ki so napisane so ok...druge metod, ki jih uporabljajo in so humane(brez elektrike). To so nadaljevalne metode, če tiste prej napisane ne zaležejo. Pač treba je imeti čimveč vrjant na voljo...

- da psu zmašiš nosnice, s tem ka prepričaš da izpusti, še vedno pa ima nagon po plenu.(sliši se mogoče grozno ampak preverjeno zanimiva metoda, naši punci se je še fajn zdelo, je začela takoj z repom migat)
- da ga presenetiš..povelje pusti, če ne spusti curek vode v glavo pa bo spustil

za vsem sledi pohvala res orng pohvala in tudi košček hrane ni odveč in ponovna igra. Dokler ne spozna kaj s tem želiš doseči, na koncu ne zahtevaj naj spusti ampak ga imej na vrvici in takoj ko bo predmet izpustil mu ga neopazno vzemi. Wink
Nazaj na vrh Go down
http://en.fotoalbum.eu/tjasa_93
cotton candy
Mlad pes
cotton candy

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptySob Feb 20, 2010 4:22 pm

Ja, seveda, lahko ga pa tudi ščipaš za ušesa, dokler ne spusti Wink Obračam oči (aja ne govorim v prazno, tudi to je ena od metod! Ampak sami presodite, kako ustrezna se vam zdi, meni ob tem rata slabo, kot še ob marsikateri..)

S tem ko psu pokriješ nosnice, mu preprečiš dovod zraka in se začne dušit, v primeru če ne odpre ust. Zato pes spusti plen. Zato ker se bori za življenje oz. zato ker se ne bi rad zadušil!! Ni logično? Valda pes ne bo raje umrl kot odprl gobec Obračam oči Osebno se meni zdi to butasto, da bi uporabljal v šolanju, ki bi moral biti za psa prijeten in bi moral biti po principu izbire?! (Torej pes naj bi se sam odločil za tisto pravo, kar mu prinese pohvalo, še vedno pa lahko izbere drugo..s čimer si pač prisluži ignoriranje oz. nedelo, neigranje..s tem se gradi na njegovi samozavesti in na njegovih procentih uspešnosti. Pes se mora naučiti sam kontrolirat, ne pa biti omejen iz strani vodnika.)

Meni izgleda dovolj mučno že takrat, ko sem psici primorana zapreti nosnice, ker nima kontrole nad svojim telesom, ko se začne dušiti. Po domače povedano, ne ve, da ko se ji nebo povesi, da je brez veze da vztraja pri dihanju skozi nos, ampak da mora odpreti gobec. In to se kljub zaprtju nosnic ne zgodi takoj, še vedno se nekaj časa zaman muči dihat skozi nos in se duši, kot pa da bi odprla gobec in s tem sprostila dihalno pot. In potem je vedno v šoku, kaj za vraga je bilo to in nikoli ne pride takoj k sebi.
Nazaj na vrh Go down
tjaša123
Mladiček

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptySre Feb 24, 2010 8:16 pm

cotton candy je napisal/a:
Ja, seveda, lahko ga pa tudi ščipaš za ušesa, dokler ne spusti Wink Obračam oči (aja ne govorim v prazno, tudi to je ena od metod! Ampak sami presodite, kako ustrezna se vam zdi, meni ob tem rata slabo, kot še ob marsikateri..)

S tem ko psu pokriješ nosnice, mu preprečiš dovod zraka in se začne dušit, v primeru če ne odpre ust. Zato pes spusti plen. Zato ker se bori za življenje oz. zato ker se ne bi rad zadušil!! Ni logično? Valda pes ne bo raje umrl kot odprl gobec Obračam oči Osebno se meni zdi to butasto, da bi uporabljal v šolanju, ki bi moral biti za psa prijeten in bi moral biti po principu izbire?! (Torej pes naj bi se sam odločil za tisto pravo, kar mu prinese pohvalo, še vedno pa lahko izbere drugo..s čimer si pač prisluži ignoriranje oz. nedelo, neigranje..s tem se gradi na njegovi samozavesti in na njegovih procentih uspešnosti. Pes se mora naučiti sam kontrolirat, ne pa biti omejen iz strani vodnika.)

Meni izgleda dovolj mučno že takrat, ko sem psici primorana zapreti nosnice, ker nima kontrole nad svojim telesom, ko se začne dušiti. Po domače povedano, ne ve, da ko se ji nebo povesi, da je brez veze da vztraja pri dihanju skozi nos, ampak da mora odpreti gobec. In to se kljub zaprtju nosnic ne zgodi takoj, še vedno se nekaj časa zaman muči dihat skozi nos in se duši, kot pa da bi odprla gobec in s tem sprostila dihalno pot. In potem je vedno v šoku, kaj za vraga je bilo to in nikoli ne pride takoj k sebi.

Ne ne mah kje... smrček je pri psih zelo občutljiv. Valjda da psa ne boš dušil. Pa tudi te tehnike ne uporabljaš v stopnji šolanja. Pri nas Blondie spusti če jo s prstom malo pritisnem na konico nosa.. Jaz svojega psa nebi nikol ogrožala, da bi se mu šlo za življenje. Nekje sem videla sprobala, pes je spustil pa še z repom mahal. Nobenega sledu o kakšnem dušenju, šoku. Pa ne gre za dušenje, temveč neprijeten občutek oz. pač smrček je občutljiv. Spet pa ne pri vseh. Npr. naša Twigy na to foro nikoli nebi spustila, tudi če bi jo dušlila. Že res da mladiča učiš, da je vsako uboganje ukaza nagrajeno. Jaz se s tri leta staro psičko res ne mislim več pogajat a bo prišla k meni ali ne, ali bo spustila ali ne. To mora in nima druge šanse. Pa je vseeno vedno nagrajena.

Oh ja saj nekateri tud uporabljajo električne ovratnice za spuščanje. Pa nam gre vsem na kozlanje, ampak tisti, ki to delajo pa to metodo spodbujajo. Psa, ki je tako zelo v nagonu boš težko prepričal da spusti zaradi hrane ali česa podobnega...zato znajdi se po svoje!
Nazaj na vrh Go down
cotton candy
Mlad pes
cotton candy

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyPet Feb 26, 2010 12:14 am

Če si v usta daš jabolko in zapreš nos, lahko še vedno dihaš? Tud pomoje da ne.

Kaj naj bi pomenil ta stavek, glede na to da si ravno v prejšnjem postu predlagala tak način za učenje? : ''Pa tudi te tehnike ne uporabljaš v stopnji šolanja.'' Hočeš reči, da jo uporabiš, ko pes že pozna to kar sledi za poveljem? Tako jaz to razumem. Ampak če pozna in ignorira oz. te 'prisili' da mu pokrivaš nosnice, pomeni to samo eno: da povelju/željenemu dejanju skozi proces učenja nisi zgradila prave oz. dovolj velike vrednosti.

Jah saj, neprijeten občutek. Pozitivna motivacija, ah kje..

Kako trda beseda je ukaz. Ne vem, zakaj je ne maram...ali pa mogoče vem. Ampak to je spet ven iz te teme.
Napisala sem, da bi šolanje (učenje novih stvari) moralo biti po principu izbire (torej brez vklučenih t.i. neprijetnih občutkov, prisile itd.), ne izvedba poznanih stvari.
Nazaj na vrh Go down
tjaša123
Mladiček

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyTor Mar 02, 2010 9:57 pm

Ah ja... zame je važen cilj, ne kako se ga doseže. Imaš pse, ki ga s hrano lahko okol prineseš, imaš pse, ki jim hrana in ostale pozitivne stvari ne pridejo do živega. Če ne pali eno pali drugo.
Nazaj na vrh Go down
cotton candy
Mlad pes
cotton candy

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptySob Mar 06, 2010 7:45 pm

tjaša123 je napisal/a:
Ah ja... zame je važen cilj, ne kako se ga doseže.

Tale stavek govori sam zase. Sem brez besed. No, v bistvu lahko rečem samo to, da sem šokirana.

P.s.: Malo razmisli o svojih besedah. Ti ne bo škodilo. Sploh glede na to, da boš kmalu zelo vplivala na številne lastnike njihovih prvih psov.

Nazaj k temi:
In pa še en način, ki se je izkazal za resnično učinkovitega: čakanje. Primeš stvar/igračo katero drži tudi pes in hočeš da jo spusti. Držiš, gledaš stran, čakaš. Če je treba tudi več kot 5 minut. Pes ne bo večno držal. Ko spusti, ga nagradiš z jackpot-om in obilo pohvale. Nadaljuješ z igro, ko želiš, da spusti, obmiruješ, gledaš stran in čakaš. Ko pes spusti, spet nagrada. Ponavljaš. Počasi bo tudi najbolj trmast pes dojel, da ko ni več prispevka k igri s tvoje strani, da se mu bolj splača, da plen spusti. Ko mu to 'steče', dodaš povelje.

Nazadnje urejal/a cotton candy Ned Mar 07, 2010 2:00 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh Go down
Urška
Mlad pes
Urška

Število prispevkov : 4259

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptySob Mar 06, 2010 8:52 pm

[quote="tjaša123"]Ah ja... zame je važen cilj, ne kako se ga doseže. quote]

Ojoj no. Torej povsem podpiraš tudi električne ovratnice? Ker je seveda, važen le cilj..
Da o čem hujšem sploh ne govorim.
Nazaj na vrh Go down
http://astor.slohosting.com/
cotton candy
Mlad pes
cotton candy

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' EmptyNed Mar 07, 2010 1:51 am

Ma ne, saj to je napisala, da ne. To ne spada pod pozitivno motivacijo.

Ampak bodečke pa ja. Po njenem sodijo pod poz. metode.. ???

Ampak kje je tu razlika? Jaz je ne vidim. Bolečina je bolečina pa če je povzročena prek elektrike ali pa špic.
Nazaj na vrh Go down
Sponsored content

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Kako naučim vajo ''spusti''   Kako naučim vajo ''spusti'' Empty

Nazaj na vrh Go down

Kako naučim vajo ''spusti''
Nazaj na vrh 
Stran 1 od 2Pojdi na stran : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Kako pes pije vodo
» Kako narediti avatar
» Kako nastaviti rojstne dneve na Kolendarju?
» Trikec "Spusti"